پیشینه برش لیزری فلزات با دستگاه برش فایبر در ایران
در سالیان اخیر دستگاه های زیادی برای برش فلزات ساخته شده که هر کدام مزایا و معایبی داشته اند.دستگاههایی مانند گیوتین ،برش هواگاز ،برش پالسما ،واتر جت و همچنین لیزر برش(برش لیزری فلزات) .دستگاه لیزرحدودا از دهه 90 میلادی در دنیا فراگیر شد و کشورهای صنعتی برای تولیدات خود از آن استفاده می کردند.
در آن زمان لیزرهای تولید شده اصطلاحا لیزر گازی یا CO2 بود که البته در زمان خودش کارایی خوبی داشت.ولی به دلایلی در ایران کمتر مورد استفاده قرار گرفتند شاید مهمترین دلیل وقفه ای بود که در صنعتی شدن کشور پس از انقلاب 57 و همینطور گران بودن تکنولوژی لیزر در آن زمان پیش آمده بود.
در آن سال ها بیشتر دستگاه های دست دوم لیزر از اروپا وارد شد و عده ای مشغول به کار با آن ها شدند .این عده بیشتر در قالب کارگاه های خدماتی مشغول به کار بودند و بیشتر شرکت های تولیدی همچنان از خرید دستگاه لیزر به دلایل مختلفی خود داری می کردند .
نسل جدید لیزر برش فلزات
در سال 2009 میلادی برای اولین بار در نمایشگاه صنعت آلمان نسل جدید لیزر موسوم به لیزر فایبر،مشترکا توسط شرکت آی پی جی و سالوانینی ایتالیا ابداع و به بازار معرفی شد .شرکت آی پی جی پیش از این در زمینه ارتباطات و مخابرات و شرکت سالوانینی در زمینه تولید ماشین آلات صنعتی فعال بود.همانگونه که انتظار می رفت لیزر فایبر تلاش کرده بود تا نقاط ضعف لیزر های سی او تو را برطرف کند .
در آن سال ها اروپایی ها به خاطر تحریم های آمریکا از فروش دستگاه به ایران خوددادری می کردند که هنوز هم این تحریم ادامه دارد .
پس از آن شرکت های ترکیه ای و چینی شروع به تولید لیزر فایبر کردند که البته به خاطر اعتمادی که صنعت ایران به تولیدات ترکیه ای داشت شاهد وارد شدن تعداد قابل توجهی لیزر ترکیه ای به ایران بودیم ولی همچنان لیزر ترکیه ای یک مشکل بزرگ داشت و آن هم قیمت نه چندان ارزان آن بود که باعث شد خیلی از صنعتگران از خرید آن ناتوان بمانند یا برایشان توجیه اقتصادی نداشته باشد.
تولیدات چین
پس از آن شاهد تولید انبوه لیزر فایبر در چین بودیم .چین بنابر خصوصیت ذاتی خود، اقدام به تولید انبوه با قیمت مناسب کرده بود. که این امر باعث سقوط قیمت دستگاه تا حدود 65 درصد شد.بطوری که مثلا لیزر 1 کیلو وات که با دلار 4000 تومانی حدود 1 میلیارد فروش می رفت در نمونه چینی حدود 350 میلیون تومان قیمت گذاری می شد.
این موضوع از حدود سال 1395 به یک باره باعث استقبال کارخانه ها و شر کت های مختلف از لیزر فایبر شد بطوری که حدود 300 دستگاه از این لیزر ها وارد کشور شد و در حال حاضر باعث ارتقا کیفیت برش و افزایش بهره وری در کارگاههای تولیدی شده است.
در واقع در حال حاضر در دنیا بهترین روش موجود برای برش فلزات برش لیزری است و به همین دلیل هم تولید گیوتین و حتی پانچ سی ان سی هم تحت تاثیر لیزر برش ،به شدت کاهش پیدا کرده است .نکته مهم در بحث لیزر فایبر ،ناچیز بودن هزینه های جاری دستگاه است .طبق محاسبات انجام شده هزینه جاری (برای 10 ساعت کار در روز ) حدود 2میلیون و پانصد هزار تومان می باشد که این عدد شامل اکسیژن مصرفی دستگاه نیز می باشد.
واردات ومونتاژ لیزر
در حال حاضر شرکت های متعددی در زمینه واردات ومونتاژ لیزر فعالیت دارند .لیزر های وارداتی عمدتا از چین وارد می شود که البته از ابتدای سال 97 به تدریج وارد کردن دستگاه بسیار مشکل شده و هم اکنون فقط یک شرکت بازرگانی در کشور می تواند لیزر از چین وارد کند و بقیه اغلب در داخل کشور مونتاژ می کنند .بدیهی
است که کیفیت مونتاژ در چین با توجه به تیراژ بالای تولید ، به مراتب بهتر از مونتاژ در داخل کشور است ولی ظاهرا تا اطلاع ثانوی بعضی از شرکت های وارد کننده چاره ای جز مونتاژ در داخل ندارند .
کاهش قیمت دلاری
نکته دیگری که در سال 2019 پیش آمد ،کاهش قیمت دلاری دستگاه های لیزر بیش از گذشته بود که آن هم به دلیل کاهش قیمت سورس ها بوده است .در واقع دو شرکت بزرگ تولید کننده سورس لیزر (ای پی وجی و ریکاس) به خاطر رقابت شدیدی که دارند ،قیمت محصولات خود را کاهش دادند که این امر باعث کاهش قیمت دلاری دستگاه های لیزر شده است.البته شرکت ای پی جی به دلیل کیفیت بهتر محصولات خود ،همچنان لیدر بازار سورس است و اغلب شرکت های لیزر ساز ترکیه ای و اروپایی در تولیدات خود از این سورس استفاده میکنند.
مشکلات فراگیر شدن دستگاه لیزر
شایان ذکر است در ابتدای فراگیر شدن لیزر فایبر در کشور ،مشکلاتی هم بروز کرد و مانند هر تکنولوژی جدیدی ،برخی از صنعتگران را درگیر کرد.این مشکلات بیشتر ناشی از بحث خدمات پس از فروش بود که چون نیروی دوره دیده و با تجربه فنی نبود باعث شد تعمیرات دستگاه ها زمان بر شود و شاهد نارضایتی زیادی بودیم.
این موضوع حتی باعث حذف کلی یکی از برندهای ترکیه ای شد که تعدادی دستگاه لیزر فایبر در بازار ایران فروخته بود و اغلب دچار مشکل خرابی سورس شدند.چون شرکت وارد کننده نتوانست مشکلات را مرتفع کند علاوه بر حذف خود برند مربوطه،باعث بدبینی صنعتگران به لیزر فایبر نیز شده بود بطوری که در نهایت وقفه ای هر چند کوتاه در بازار لیزر فایبر به وجود آمد .این امر باعث شد خریداران مجدد سراغ لیزر های سی او تو بروند که تکنولوژی قدیمی بود.
ولی در حال حاضر بعد از گذشت حدود 5 سال از وارد شدن اولین دستگاه ها ،مشکلات خدمات پس از فروش در شرکت های معتبر و قدیمی تر تا حدود زیادی مرتفع شده است.
البته بدیهی است تفاوت اساسی بین لیزر فایبر و سی او تو وجود دارد که در مقاله ای جداگانه مزایای لیزر فایبر را شرح خواهم داد .
با سپاس از وقتی که برای مطالعه صرف کردید .
مهران عزیزی
مدیرفروش و بازاریابی شرکت پارس کیا مهنام
راههای ارتباطی :09126617758 واتس آپ
تلفن همراه :09129733474
mehranazizi689@yahoo.com: ایمیل